Εμμονή ο εχθρός της φιλοσοφίας σήμερα


Εμμονή ο εχθρός της φιλοσοφίας σήμερα

Είμαστε σε θέση όλοι, να καταλάβουμε ότι μέσα από τον «διάλογο»

στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την φυσική μας συναναστροφή , «πλήττουμε αλλήλους», με 2 μόνο γνώμες . 




Ό,τι μας απασχολεί ως κοινωνία, βρίσκει εξήγηση με γοργούς ρυθμούς σε 2 τοποθετήσεις. 
Γοργούς ,διότι πρέπει ταχύτατα, να δώσει εξήγηση, μια εκ των δυο, το μυαλό στο σώμα .Γιατί πρώτα ,ο εγκέφαλος πρέπει να ασχοληθεί με πράγματα που χρειάζεται για την ζωή του, ως ταυτότητα μέσα στο πλαίσιο του status quo.
Αυτή η συνοπτική διαδικασία αποκλείει το φιλοσοφείν. 
«Το τέμπο» δεν επιτρέπει την εποικοδομητική σκέψη και τον αναλυτικό διάλογο προς χάριν της ζύμωσης απόψεων ,αλλά τον γρήγορο ενστερνισμό της μιας 1 εκ των 2 εξηγήσεων.
Νικητής αυτός που θα συγκεντρώσει τα πιο πολλά «likes» ,ανάγοντας την διαδικασία, σ’ ένα παιχνίδι το οποίο παίρνει θέση στο πληκτρολόγιο με όλες τις ανοχές μιας ταυτότητας «σκευασμένης» και τους ανάλογους κανόνες συμπεριφοράς και πολιτισμού.
Με λίγα λόγια, ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται ουσιαστικά «κέρμα» για να το παίξεις. 
Το ασκείς την ελεύθερη ώρα σου ,μετέχοντας σε αυτό επιφανειακά και ανάλαφρα, μην αποσκοπώντας σε καμία περίπτωση στην εύρεση της πιο σοφής λύσης ή έστω στην αντιμετώπιση προβλημάτων που καθορίζουν την ζωή μας, αλλά στην προσποίηση ενδιαφέροντος.
Τι μας προσφέρει ;Την εφήμερη ανύψωση ηθικού ,την πρόσκαιρη δύναμη μετέχοντας σε μια πολυπληθή ομάδα, η οποία υποστηρίζει σθεναρά μια από τις 2 απόψεις. Το πιο σοβαρό και επικίνδυνο δε, μας εξασφαλίζει τον ήρεμο ύπνο, θεωρώντας ότι το μυαλό εκτέλεσε το καθήκον του με την έξαρση της αδρεναλίνης και την ανάλογη εκτόνωση που προσφέρει ένα video game.
Σε αυτή την διαδικασία ανθίζει η εμμονή ,η προσήλωση δηλαδή σε κάτι, σε ένα βαθμό υπερβολικό .
Ο τρόπος διεξαγωγής αποκλείει την φιλοσοφία η οποία για να ανθήσει ,χρειάζεται μακρόχρονη παρατήρηση και συνεχόμενα ερωτήματα προς συζήτηση, με αργούς ρυθμούς, μακρά διαστήματα σιωπής, περισυλλογής και σεβασμού σε μια διαφορετική «τρίτη, τέταρτη …ν τοποθέτηση ».
Την κατάθεση απόψεων , την ζύμωση τους στον ύπνο μας και την επαναφορά μας στο πληκτρολόγιο ή φυσικά, με την παρουσία μας, σε μια παρέα ,χωρίς την εκπροσώπηση κάποιας τετελεσμένης εξήγησης.

Η φιλοσοφία απαιτεί χρόνο, παρατήρηση και σεβασμό ,δεν χωρεί η αλαζονεία  ο εφησυχασμός ,η εμμονή και η κομματοποίηση. 
Όσο λείπει, τόσες «παγίδες με λάσπη» ακολουθούν. 
Τόσο κρίμα ,ξέρετε, γιατί η άσκηση της φιλοσοφίας συνδέεται στενά με ασκήσεις ευτυχίας…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια