Πόσο αμερόληπτοι είναι οι κριτικοί τέχνης?

Πόσο αμερόληπτοι είναι οι κριτικοί τέχνης? 

Με πόσο αλήθεια αντικειμενικά κριτήρια ασκείται δημόσια κριτική για γνώστες τεχνικής και γνήσιας καλλιτεχνικής σκέψης … 
Η επενδυτική και καλλιτεχνική αξία ενός έργου στηρίζεται στην εργατικότητα του καλλιτέχνη σε σχέση με τον χρόνο, την πίστη και επιμονή στις ικανότητές του και στην «ασκητική» του ζωή . 
Κριτήρια τα οποία απαιτούν παρακολούθηση από τον αγοραστή κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας .
YIANNIS MORALIS (GREEK, 1916-2009)
Composition
signed in Greek and dated '1960' (lower left)
acrylic on hardboard
100 x 366 cm.
Αυτές είναι γνωστές αρχές για μια ενασχόληση που λίγοι είναι ικανοί και υπομονετικοί να ασκήσουν ....Από την άλλη πλευρά ,η έλλειψη έργων τέχνης που διακρίνω στο σπίτι του μέσου Έλληνα ,είναι απογοητευτική από την στιγμή που έχουμε τόσο πλούσια εικαστική κληρονομιά ως έθνος .Η ελκτική δύναμη και τα συναισθήματα που προκαλεί ένα έργο τέχνης με την σύνθεση, την χρωματική του παλέτα, την τεχνοτροπία, την προοπτική, το «βάθος» του είναι κριτήρια που οδηγούν κάποιον στην αγορά ενός έργου. Κριτήρια τα οποία κάποιος μπορεί να «καλλιεργήσει», αν επιθυμεί, ιδίως την σύγχρονη εποχή που έχει την δυνατότητα και τα μέσα να «παιδευτεί». 
YIANNIS TSAROUCHIS (GREEK, 1910-1989)
The engagement
signed in Greek (upper right)
oil on canvas
34.3 x 25 cm.
Painted in 1945.
Με αυτόν τον τρόπο προφανώς θα μπορεί να υποστηρίξει την επιλογή του, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα την στοχευόμενη κριτική ή αξιολόγηση κάποιου. Εξάλλου ,όλες αυτές οι «ελιτίστικες» κριτικές την περίοδο της οικονομικής κρίσης και όχι μόνον, δεν αποδείχτηκαν εκ των γεγονότων και πολύ αντικειμενικές και προσοδοφόρες, τουλάχιστον όσον αφορά τα έργα την μοντέρνας, σύγχρονης τέχνης.
DIMITRIOS GALANIS (GREEK, 1880-1966)
Ma Maison
signed 'D.Galanis' (lower right)
oil on canvas
45 x 55 cm.
Η παραγωγή και εξαγωγή τέχνης από την Ελλάδα είναι ένα θέμα που χρήζει μεγάλης ανάλυσης και συζήτησης. Δυστυχώς αποτελούμε «ένα περιφερειακό περίπτερο» της Ευρωπαϊκής τέχνης ,χωρίς να έχουμε την δέουσα πολιτιστική βαρύτητα, όπως θα οφείλαμε να έχουμε . Σίγουρα η στάση μας δεν είναι σωστή εκ των πραγμάτων, παρατηρώντας ενίοτε τελειόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών με λανθασμένες ,βασικές αναλογίες σε «γυμνά» θέματα…     

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια