3 χρυσοί κανόνες για να οργανώσετε σωστά το σαλόνι


3 χρυσοί κανόνες για να οργανώσετε σωστά το σαλόνι

Όπως συνηθίζω να απαντώ ,όταν με ρωτάτε για κανόνες σύνθεσης, κανένα καθιστικό δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. 
Οι προτιμήσεις σε χώρους, έπιπλα ,χρώματα, υλικά ποικίλουν και διαφέρουν. 
Ανάλογα με την τοποθεσία, τον προσανατολισμό, τον διαθέσιμο χώρο, την αρχιτεκτονική του χώρου και το προφίλ των κατοίκων, δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ δύο ακριβώς ίδιες διαμορφώσεις. 
Κι αν ακόμα προτείνονται μερικές φορές παρόμοιες ,οι άνθρωποι που θα κατοικήσουν, θα τις διαφοροποιήσουν με κάποιον τρόπο.

Ωστόσο, ένα σαλόνι έχει κάποια αμετάβλητα στοιχεία , απαραίτητα έπιπλα όπως καθίσματα, καναπέδες και πολυθρόνες, ένα ή περισσότερα τραπεζάκια, φωτιστικά και κάποιες μονάδες αποθήκευσης.
Στοιχεία που αποτελούν τη βάση της διάταξης. Υπάρχουν κάποιοι «χρυσοί κανόνες», όπως τους λέω λοιπόν ,που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε αυτά τα κομμάτια και να οργανώσετε σωστά το σαλόνι, ως βάση.

#1 Επιλογή επίπλων-κλειδιών και δημιουργία αρκετών μονάδων αποθήκευσης σε σωστές θέσεις.

Τα βασικά έπιπλα στο σαλόνι μας πρέπει να είναι ανάλογα σε αριθμό και μέγεθος με τον όγκο του χώρου. 
Όσο μικρότερο είναι το σαλόνι, χρειαζόμαστε μικρά, αρθρωτά έπιπλα.
Εντοπίζουμε την σωστή θέση των επίπλων.

Ξεκινάμε από τον καναπέ, το έπιπλο που ξεχωρίζει ως το κεντρικό στοιχείο κάθε σαλονιού. 

Αν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε καναπέ, υπάρχουν μοντέλα πολλά και διάφορα τα οποία επιτρέπουν να παίξετε με την αρχιτεκτονική του χώρου.

Γραμμικός καναπές ή γωνιακός καναπές, έως 4 ή 5 θέσεις από 1,20 μ. 

Σε μήκος μεγαλύτερο από 4 μ. Με βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 70 cm και 1,30 m.
 Αν θέλετε να κρατήσετε αυτόν που ήδη έχετε, θα πρέπει να σκεφτείτε αν η θέση του, σέβεται ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες σύνθεσης.
Ένας καναπές δηλαδή, δεν μπαίνει ποτέ χωρίς ένα τραπέζι του καφέ, ένα coffee table .
Επίσης ,ένας μεγάλος καναπές δεν ταιριάζει με ένα μικρό τραπεζάκι καφέ και αντίστροφα, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία του δωματίου.
Συνεχίζουμε με τις καρέκλες ή πολυθρόνες, των οποίων το σχέδιο και το μέγεθος καλό είναι να επιτρέπουν την μετακίνηση και την επανατοποθέτηση ,αν χρειαστεί, σε οποιονδήποτε άλλο χώρο .
Για άνεση και κυκλοφορία πάντως, όλες οι θέσεις πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 35 cm και να τοποθετούνται γύρω από ένα κεντρικό τραπεζάκι του καφέ, τουλάχιστον 45 cm από αυτό.
Τέλος, το σαλόνι πρέπει να διαθέτει επίσης κάποιο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να είναι εύκολη η τακτοποίησή του. Ράφια, κάποια βιβλιοθήκη. 
Την βιβλιοθήκη συχνά την τοποθετούμε κατά μήκος κάποιου τοίχου. 
Επίσης σε άλλη τοποθέτηση μπορεί να λειτουργήσει ως διαχωριστικός τοίχος με την είσοδο, την κουζίνα ή την τραπεζαρία.
Στην περίπτωση ενός μικρού σαλονιού , modular έπιπλα θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε επιπλέον, χωρίς να χάσετε χώρο . π.χ χαμηλά τραπέζια με αποθηκευτικούς χώρους. 
Μια άλλη επιλογή είναι τα αρθρωτά έπιπλα στο τέλος του καναπέ που μπορούν να φιλοξενήσουν συρτάρια ,αλλά και ράφια για βιβλία και περιοδικά.

#2 Σωστή διαρρύθμιση του χώρου αξιοποιώντας όλες τις πηγές φυσικού φωτισμού.

Για ένα ευχάριστο καθιστικό, είναι απαραίτητος ένας καλός προσανατολισμός, άπλετο φυσικό φως και η σύνθεση βασικών επίπλων. 
Εάν το σαλόνι «βλέπει» προς τον Νότο ,επωφελείται δηλαδή από το φως και την ήλιο , το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον καναπέ.
Ο «πρωταγωνιστής» λοιπόν στο χώρο πρέπει να τοποθετηθεί και να προσανατολισθεί σωστά πρώτα. 
Εάν το σαλόνι διαθέτει ένα μεγάλο παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα, θα πρέπει να τον προσανατολίσετε προς τον εξωτερικό χώρο. 
Παρόλο που γενικά συνιστούμε την τοποθέτησή του σε κάποιο τοίχο, ο καναπές μπορεί μερικές φορές να χρησιμεύσει ως μονάδα χαμηλού τοίχου. 
Διατεταγμένος π.χ παράλληλα ως προς τους τοίχους και κάπως κεντρικά σε έναν ενιαίο χώρο σαλονοτραπεζαρίας ,θα μπορούσε να διαχωρίσει το σαλόνι από την τραπεζαρία. 
Μόλις τοποθετήσουμε τον καναπέ, τα υπόλοιπα στοιχεία τοποθετούνται εύκολα: το ή τα τραπέζια καφέ μπροστά του, στα άκρα του καναπέ κάποιο φωτιστικό δαπέδου, μια console ή αποθηκευτικός χώρος στην πλάτη του, αν είναι ελεύθερη, ή στον τοίχο μπροστά του.
Νέος Τρόπος Συνεργασίας Λόγω Κορωνοιού #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ
Αν θέλετε να αναδιαμορφώσετε ή να οργανώσετε τον χώρο σας…
Επικοινωνείτε μέσω Whats app / Effie Kalogirou ή με επιστολές ενδιαφέροντος effekalogirou@pentestudio.com και σας αποστέλλουμε:
Οικονομική πρόταση με:
-Μελέτη χώρου, Δημιουργία 3σχεδίων (3D visualization) και καταγραφή βημάτων για:
1. Πρόταση διαρρύθμισης και τοποθέτησης επίπλων και φωτιστικών υπαρχόντων ή καινούριων.
2. Σύνθεση Διακόσμησης.
3.Πιθανή επιλογή κωδικών αγορών από καταστήματα με δυνατότητα ασφαλούς παράδοσης στον χώρο σας.

Ποτέ δεν τοποθετούμε τον καναπέ με την πλάτη στο τζάκι ,αν έχουμε, και διατηρούμε τουλάχιστον 80 cm - 1 m απόσταση ασφαλείας.
Κανένα έπιπλο δεν πρέπει να «μπλοκάρει» τα ανοίγματα του χώρου. Αν κατασκευάζουμε ένα σπίτι, μπορούμε να προβλέψουμε μέσω της μελέτης σχεδιασμού μεγάλα ανοίγματα, όσο είναι εφικτό, για να ευνοηθεί η διάχυση του φυσικού φωτός.
Αν ανακαινίζουμε ένα καθιστικό, πολλαπλασιάζουμε τις πηγές φωτός με ανάρτηση ενός ή περισσότερων φωτιστικών πάνω από το τραπέζι του καφέ ή μια λάμπα επιτραπέζια ανάγνωσης κοντά στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα, και ίσως μερικές επιπλέον μικρές λάμπες σε τζάκι ή σε ράφι.
Για έξτρα ευχάριστη ατμόσφαιρα προτείνω τη χρήση ενός dimmer για να ρυθμίζετε την ένταση του φωτισμού κατά την διάρκεια όλης της ημέρας.

#3 Προσωπικό στυλ στον χώρο.

 Εάν υπάρχει ένας χώρος στο σπίτι μας ,όπου μπορούμε να διασκεδάσουμε, θα τολμούσα να πω, αυτός είναι το σαλόνι. 

Το δωμάτιο της καθημερινής μας ζωής, το σαλόνι απαιτεί όλα τα πιθανά “αξεσουάρ” για να εκφράζουν την “ψυχή” του. 

Μαξιλάρια στον καναπέ ή και στο δάπεδο, χαλιά, κουρτίνες είναι τα πρώτα στοιχεία που καλό είναι να προσθέσετε σε αυτό το δωμάτιο.

Αυτές οι cozy λεπτομέρειες θα παρέχουν άμεση άνεση και διατίθενται σε πολλές επιλογές, μέσω των οποίων, συνδυαστικά με τα βασικά έπιπλα σας, θα εκφράσετε το προσωπικό σας στυλ.
Τέλος, σε αυτό το δωμάτιο ,οι τοίχοι “μιλούν”. 
Αν δεν είστε λάτρεις των λευκών τοίχων, οι οποίοι προσφέρουν πολλές επιλογές σύνθεσης και διακόσμησης και δείχνουν μεγαλύτερο τον οποιονδήποτε χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τμήμα χρωματιστού τοίχου με βαφή ή ταπετσαρία ή με μια τοιχογραφία ή ένα αποτέλεσμα με ζώνες χρώματος, το οποίο σίγουρα θα χαρακτηρίσει και θα προσωποποιήσει το χώρο.
Η τέχνη και η έκφραση της στο σαλόνι μας με πίνακες ,γλυπτά ,διακοσμητικά πλαίσια, αφίσες ,καθρέπτες είναι η προσωπική πινελιά που ολοκληρώνει την σύνθεση του σαλονιού μας με μια αστείρευτη ενέργεια. 
Νέος Τρόπος Συνεργασίας Λόγω Κορωνοιού #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ
Αν θέλετε να αναδιαμορφώσετε ή να οργανώσετε τον χώρο σας…
Επικοινωνείτε μέσω Whats app / Effie Kalogirou ή με επιστολές ενδιαφέροντος effekalogirou@pentestudio.com και σας αποστέλλουμε:
Οικονομική πρόταση με:
-Μελέτη χώρου, Δημιουργία 3D σχεδίων (3D visualization) και καταγραφή βημάτων για:
1. Πρόταση διαρρύθμισης και τοποθέτησης επίπλων και φωτιστικών υπαρχόντων ή καινούριων.
2. Σύνθεση Διακόσμησης.
3.Πιθανή επιλογή κωδικών αγορών από καταστήματα με δυνατότητα ασφαλούς παράδοσης στον χώρο σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια